Joomla 1.5 template design door Websitebird
Home Gebruikerservaringen

Arjan kan zelfstandig zijn programma aan

Arjan is een volwassen man met een verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis. Eind 2011 hebben we op proef een Time-Totem bij hem geplaatst, omdat Arjan uit zichzelf moeilijk in actie kwam en de aansturing door zijn begeleiding regelmatig tot incidenten leidde.

Zijn begeleidster doet verslag:

"Arjan was meteen geïnteresseerd toen de Time-Totem in het lokaal stond, maar nadat ik had uitgelegd wat het was, zei hij: “Heb ik niet nodig!”. Tot nu toe heeft hij alle visuele vormen van dagprogramma’s afgewezen.  Toch de Time-Totem in het lokaal laten staan en zo stiekem steeds wat dingetjes eraan toegevoegd: eerst een paar lampjes ingesteld, daarna woordkaarten van zijn programma gemaakt en erop gedaan. Vervolgens ook zijn dagprogramma er in geprogrammeerd. Hij bleef er steeds naar kijken. Een paar keer, in het bijzijn van Arjan, laten vallen dat je wel erg slim moet zijn voor zo’n apparaat omdat het met een computer werkt. Arjan is geïnteresseerd in computers, vandaar dat ik op deze manier zijn interesse voor de Time-Totem probeerde te wekken."

"Wat later heb ik, zonder overleg met Arjan (i.v.m. zijn afwijzing), gewoon de Time-Totem bij hem laten ophangen en in werking gesteld. Het valt me op dat hij er regelmatig op kijkt en wordt getriggerd door de signalen; hij geeft zelfs aan dat hij vindt dat sommige activiteiten te laat beginnen."

"Opvallend is dat Arjan de laatste dagen rustiger is dan anders. Dat kan toeval zijn, maar de tijd zal het uitwijzen. Ondanks de opbouwfase, zijn de resultaten nu al erg positief te noemen!"

"December 2011 - We zijn nog steeds in de opstartfase, maar het feit dat Arjan reageert op de Time-Totem en er ook steeds naar kijkt als ik hem ophaal, is voor mij een teken dat we er mee verder moeten gaan. Zijn activiteitenprogramma is uitgebreid en we hebben het gekoppeld aan een belonings-
systeem: hij krijgt twee keer per dag een ‘hulp’-taak aangeboden, waarmee hij 0,50 cent kan verdienen. Die spaart hij in een ‘piek-pijp’. Daarnaast wordt er ook ‘eigen tijd’ ingepland in zijn programma. Uit de rapportage valt op dat Arjan heel goed zelfstandig zijn programma kan draaien en dat hij de afgelopen tijd een hele goede periode heeft gehad."

"Februari 2012 - Arjan heeft de Time-Totem nu volledig geaccepteerd en ik verwijs er nu ook geregeld naar. We hebben momenteel 2 stagiaires die op vaste tijden een activiteit doen met Arjan. Een blok fietsen, tennissen of een spelletje. Omdat Arjan nu meer activiteiten krijgt aangeboden, past de hele dag niet meer op zijn Time Totem. Ik heb het moeten opdelen in een ochtend- en een middagprogramma. Ik ben er zeer tevreden over!"

"September 2013 - Arjan werkt nog steeds met de Time-Totem. Hij heeft zijn programma, al doet hij het wel op zijn eigen manier.  Als de zoemer van de Time-Totem gaat, kijkt hij erop, maar soms beseft hij dat hij de vorige activiteit nog moet doen en dan haast hij zich, om weer op schema te komen. Soms moeten we hem erop wijzen, want dan zit hij zo erg in zijn Nintendo dat hij de wereld om zich heen vergeet. Het valt op, dat als we aan zijn deur kloppen, hij steeds eerst een blik werpt op zijn Time-Totem."

 

 
Twitter
- advertentie -
Banner