Joomla 1.5 template design door Websitebird
Home CFE Communicatieborden Achtergrondinformatie

De 'e-tran'-methode

Doorkijkgat

Alle CFE medische communicatieborden hebben een kenmerkend doorkijkgat. Dit doorkijkgat is aangebracht om tijdens het gesprek ‘door het bord heen’ oogcontact te kunnen maken èn houden.

De niet-sprekende patiënt wordt gevraagd om met behulp van blikrichting en oogbeweging een onderwerp op het bord te kiezen en zo aan te geven waarover hij of zij iets wil meedelen of vragen. De gesprekspartner kan door het gat de oogbeweging volgen en aan zijn of haar kant van het bord aflezen waar de patiënt naar kijkt.

Deze methode wordt 'e-tran' genoemd. 'E-tran' staat voor eye-transmitting of blikrichting.

Kiezen in kwadranten

Elk bord uit de sets MCW, MCS en MCT bestaat uit acht verschillende blokken of kwadranten met elk vier begrippen. (Bij het Aanwijsbord MCA zijn alle begrippen wél steeds in groepjes van vier weergegeven, maar niet in afzonderlijke kwadranten gegroepeerd).

De patiënt kijkt eerst naar het kwadrant waarin het gezochte en bedoelde begrip zich bevindt. De gesprekspartner bevestigt naar welk kwadrant de patiënt kijkt en vraagt vervolgens welk begrip binnen dat kwadrant bedoeld wordt. De patiënt geeft dan met een oogbeweging aan welk begrip hij bedoelt (links boven, rechts boven, links beneden of rechts beneden).

Het kiezen van een begrip verloopt dus steeds in twee stappen: de eerste is de kwadrantlocatie op het bord en de tweede is de begripslocatie binnen dat kwadrant.

Achterzijde met gespiegelde volgorde

Bij de sets die uit twee borden bestaan (MCW, MCS en MCT) zijn op de achterzijde (de kant die de gesprekspartner voor zich heeft) de betekenissen van de begrippen of pictogrammen in een gespiegelde volgorde als tekst weergegeven. Daardoor kan de gesprekspartner de woorden of afbeeldingen die de patiënt met blikrichting en oogbeweging kiest, betrouwbaar aflezen en tegelijkertijd het oogcontact behouden.

 

 
Twitter
- advertentie -
Banner