Joomla 1.5 template design door Websitebird
Home CFE Communicatieborden Achtergrondinformatie

Communiceren via de borden

Afstemmen en oefenen

Het afstemmen van de communicatie tussen patiënt en gesprekspartner is van wezenlijk belang voor het slagen van de communicatie met behulp van de CFE medische communicatieborden. Communiceren via de borden zal in veel gevallen moeten worden geoefend.

De patiënt waarmee u wilt communiceren ligt bijvoorbeeld in bed. U staat als gesprekspartner aan de linker- of rechterzijde van het bed en houdt het communicatiebord tussen u en de patiënt in (uitproberen wat voor de patiënt de meest prettige afstand is), zó dat u elkaars ogen/gezicht door het doorkijkgat kunt zien.

U vraagt de patiënt eerst te kijken naar het blok waarover hij of zij iets wil vertellen (dus: links - boven, links - in het midden, links - beneden, midden - boven, midden - beneden, rechts - boven, rechts - in het midden, rechts - beneden).

Check of u de patiënt goed begrepen hebt ("Kijk je naar dit blok?" - waarbij u tegelijkertijd het betreffende blok aanwijst). U blijft daarbij de patiënt aankijken en kijkt of hij/zij bevestigt of ontkent.

Vervolgens vraagt u de patiënt te kiezen tussen de vier begrippen/afbeeldingen in het betreffende blok. Kiest de patiënt links - boven, dan kijkt hij of zij ook naar links - boven. Kiest de patiënt rechts - onder dan kijkt hij of zij ook naar rechts - onder, enzovoort.

Ook nu checkt u weer of u de patiënt goed hebt begrepen door hardop het begrip of de afbeelding te benoemen waar hij of zij volgens u naar kijkt. Vraag om bevestiging of ontkenning.

 

 
Twitter
- advertentie -
Banner